Яка на смак польська кухня?
Неділя, 11.12.2016, 14:55
Головна » 2014 » Травень » 11 » Яка на смак польська кухня?

Яка на смак польська кухня?

Раді бачити вас на нашому сайті присвяченому ремонту та будівництву!

 

Безліч традиційних польських страв - рідні і двоюрідні брати-сестри російських і українських страв: варення-соління, каші, пироги, багатоликі вареники, які в Польщі називають «російськими»... Це не дивно: взаємодія слов'янських народів сягає своїм корінням у глибину тисячоліть, і сусідам сам бог велів переймати один в одного смачні традиції.

З іншого боку, відбиток на польську кухню наклала Північна Європа з її пристрастю до рясної і ситної їжі, м'ясних делікатесів та ковбас. Тому Польща славиться смачними копченостями, які високо цінують у всьому світі. Їх роблять тут за старовинними рецептами, використовуючи традиційні методи копчення в диму ялівцевих віток або ароматних фруктових дерев. Ти не пошкодуєш, якщо спробуєш мисливську ковбаску, приправлену плодами ялівцю, або «кашанку» - сорт кров'яної ковбаси, яка колись вважалася типово сільським домашнім стравою, а сьогодні її подають як делікатес в кращих ресторанах з традиційною польською кухнею. А чудово приготовлена шинка, а копчені м'ясні рулети, балики, грудинка? А паштети з дичини? Пальчики оближеш!
Звідки вітер віє?

Одружився король Казимир на красуню єврейку - прийшли в Польщу єврейські рецепти і манера приготування продуктів. Фарширована риба, з якої ще в сирому вигляді майстерно витягуються всі кістки, сьогодні належить до святкових польським частувань. А більшість страв під впливом єврейської кухні готується не на свинячому, а на гусячому жирі. Взяв король Сигізмунд у дружини італійку - на столах у шляхтичів з'явилися середземноморські новинки. Наприклад, в сальцесоне - ковбасному делікатес з свинячих нутрощів і кишок - є італійське початок. Як і в пристрасті поляків до солодкої випічки.

З наполеонівських часів зміцнилися польські зв'язки з Францією, і в країні увійшов у моду рафінований, елегантний стиль. А завдяки сусідству з Пруссією в Польщі поширилося обробіток картоплі. Втім, волелюбні поляки, хоч і перейняли у німців любов до популярного коренеплоду, все ж обіграли це по-своєму і придумали власне національне блюдо: картопляну запіканку.

Приготуй картопляну запіканку по-польськи. Свіжі гриби (750 г) очисти, промий і нашаткуй. Одну-дві цибулини поріжте кільцями, підсмаж на жирі, додай гриби, приправ сіллю, перцем, налий трохи води і туші під кришкою кілька хвилин. Один кг промитого і очищеного картоплі поклади в киплячу підсолену воду і варіть 10 хвилин, додавши гілочку кропу. Гриби і гарячу картоплю, злегка обсушену і розім'яту, вклади по черзі шарами в гарячу змащену жиром посуд, полів сметаною (1 склянка), змішаною з яйцем, посоли, поперчи і постав у духовку на 20-30 хвилин. Подай на стіл з салатом і помідорами.

Своя сорочка ближче до тіла

Незважаючи на багатовікові запозичення, в цілому польська кухня зберегла свій патріархально-селянський характер. Супів з буряка, капусти, помідорів, гарбуза і щавлю неодмінно супроводжує чорний житній хліб з борошна грубого помелу.

В аграрних областях досі шанують традиційні страви з круп, до яких додають смажену свинину, солонину або м'ясо птиці. А адже є ще морські та гірські регіони, в яких смачних несподіванок вистачить на кілька кулінарних подорожей. Будь уважна, наприклад, коли тобі в Малопольщею (гірськолижний курорт Закопане) запропонують для відновлення сил національний «гуральський чай». Дух він стовідсотково підбадьорить, а от ноги... Можеш не встати з-за столу - жителі гірського регіону в свій чайок додають спирт. Така у них особливість: адже треба ж чимось грітися взимку, коли довгими годинами овець пасеш в Татрах!

Нюанс: навіть «холопську» їжу, наприклад фляки або кнедлики, в будинках подають по-шляхетски: на подтарельнике, з «додатками», тобто подгарнировкой на окремих стравах. Особлива увага приділяється не лише правильного приготування страв, але і церемоніалом - що з чим їдять і з яким супроводом, в якій черговості... Побувавши в Польщі, ти переконаєшся: їжа тут зведена в культ. У хорошому сенсі цього слова.
«Гість у дім - бог у дім»

Згідно цій приказці, поляки здавна зустрічають гостей з рідкісною доброзичливістю і обов'язково накривають на стіл, та так, щоб він ломився від страв. Хлібосольність - візитна картка польського народу, що зайвий раз підтверджує наші спільні слов'янські корені.
 
Польская кухня рецепты. Соус татарский, соус кумберленд, соус польский, соус сухарный

Поляки - великі любителі різних закусок, як холодних, так і гарячих. У Гданську, наприклад, тобі запропонують холодну рибу під маринадом або під соусом з хріном; в Познані воліють холодне м'ясо: тушковану яловичину, ростбіфи, паштети, галантин з птиці; на півдні Польщі люблять мушлі з ковбаси з зеленим горошком. Улюблені м'ясні страви поляків - відбивні котлети, фляки (страва з рубців), зрази.

Зроби фляки. Рубець яловичий (тобто коров'ячий шлунок, якщо ти нічого не маєш проти субпродуктів) ретельно поскобліл ножем, промити в декількох водах, натри сіллю, прокип'яти, відцідити і залий холодною водою. Цю процедуру зроби двічі. Потім залий рубець процідженим бульйоном з кісток і овочів і вари близько 3-4 годин до м'якості. Моркву, петрушку, ріпчасту цибулю тонко нашаткуй і відвари. Рубець вийми з бульйону, наріж тонкою соломкою довжиною 3-4 см і змішай з відвареними овочами. Ввівши заправку з обсмаженої борошна, додай сіль і прянощі: зелень петрушки, майоран, перець мелений червоний і чорний, імбир, мускатний горіх. Все це виклади у вогнетривкий посуд, посип тертим сиром і сухарями і підрум'янь в духовці.

У Польщі, як і в інших європейських країнах, особливою любов'ю користуються бутерброди. Чого тільки не кладуть на хліб: м'ясні салати і соуси, солону оселедець і копчену рибу, сир, сир і яйця, свіжі помідори, редис і зелень. У меню будь-якого, навіть самого маленького староваршавского ресторанчика ти знайдеш всілякі бутерброди: відкриті, закриті, листкові і навіть бутербродні торти!

Не обходиться на столі і без салатів: овочевих, м'ясних, рибних, заправлених сметаною, лимонним соком, майонезом. Польський майонез, до речі, істотно відрізняється від французької, насамперед своєю густотою: з допомогою кондитерського шприца їм можна прикрашати страви - соус збереже заданий малюнок. Ну а сама улюблена закуска поляків - це оселедець, яку готують різними способами, наприклад з цибулею, яблуками і сметаною.
«Smacznego!», або «Приємного апетиту!»
Джерело фото: globallookpress.com

Гордість Польщі - супи. Це і бульйони, і крупники, і лимонний суп, і супи із свіжих овочів, і супи на основі пива, і щі... Вельми в пошані буряковий борщок з «вушками» або «чаклунами» (маленькими пельменями з начинкою з м'яса і грибів).

У спекотні літні дні готують холодні супи з полуниці, черешні, яблук і груш, лісових ягід. Восени - з огірків і грибів. Є навіть пивний суп, який класик польської поезії Адам Міцкевич називав «жіночими сніданком». Їм же ласували дореволюційні циркові борці, яким треба було терміново набрати вагу, щоб «задавити» противника на килимі. Але, мабуть, самий народний і улюблений - журек, кислий суп з білої ковбасою, національне блюдо на хлібній заквасці. Кажуть, це незамінний помічник у боротьбі з похміллям. Готувати його, порівняно з іншими польськими супами, легко і просто.

Приготуй журек.




Категорія: Огляди корисних сайтів | Переглядів: 508 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
приєднуйтесь
Календар
Пошук по сайту
Наше опитування
Що для Вас найбільш важливо при проведенні ремонту ?
Всего ответов: 213
Статистика
Людей на сайті онлайн: 1
Шукають інформацію 1
Реєстрованих 0