Ловля окуня в річці і ставках влітку і восени
Понеділок, 05.12.2016, 17:34
Головна » 2014 » Лютий » 26 » Ловля окуня в річці і ставках влітку і восени

Ловля окуня в річці і ставках влітку і восени

Раді бачити вас на нашому сайті присвяченому ремонту та будівництву!

Найпоширенішими способами ловля окуня влітку і восени є його ужение на поплавкову вудку і спінінг.

Ловля окуня на поплавкову вудку зазвичай не викликає у рибалок великої складності. Навпаки, окуньки буквально докучають рибалкам при лові краснопірки або плітки. Причому клювання окуня настільки активний, що під час лову краснопірки або плотви доводиться відмовлятися від насадки на гачок черв'яка, а використовувати тільки розпарену перловку, тісто або хлібну насадку.

Влітку і восени в ставках і озерах на поплавкову вудочку ловлять, в основному, не великих риб - під довжину долоні. Окунь добре клює на червоного гнойового хробака. Але улюблена його наживка - м'ясо раків.

В нашій місцевості раки стали дефіцитом. Але рибалки успішно замінюють цю насадку м'ясом річкових молюсків. Збирають їх у ставку напередодні риболовлі і ножем розкривають раковини. Насаджують м'ясо свіжого молюска невеликими шматочками.

Можна ловити окуня на малька риб. Але по-моєму це для нього занадто шикарно.

У ставках зі стоячою або полупроточной водою окуні тримаються поблизу глибоко зростаючих очеретів, ближче до країв водяній порослі, недалеко від чистих місць. У спекотну погоду слід шукати під в тінистих місцях - в густій траві, під лопухами, навислими над водою деревами, в районі джерел. Якщо берег високий і стрімчастий, то в його тіні також неодмінно варто половити окунів.

Найкращий кльов окуня - рано вранці. Ця риба веде денний спосіб життя, в темний час доби, практично не клює.

Вимірявши глибину в місці лову, поплавок на волосіні слід закріпити так, щоб наживка розташовувалася в 10 - 15 см над дном. Взагалі ж більше, ніж в пів води, глибину на окуня не встановлюють.

Гачки для лову окуня використовують середнього розміру, так і такі він глибоко заковтує. Грузило розташовують вище від гачка, ніж при лові тієї ж краснопірки. Зазвичай свинцева дробинка кріпиться на волосіні сантиметрах в 20 - 25 від гака.

При клюванні невеликого окуня поплавок спочатку гойдається, потім йде під воду. Як тільки поплавок, занурився і слід підсікати рибу. Великий окунь відразу топить поплавець і при виведенні чинить активний опір, різко кидається з боку в бік. Перш, ніж витягувати таку рибу з води, її слід попередньо поводити, втомити.

Ловля окуня спінінгом

Влітку й восени я постійно зустрічаю на березі Волги рибалок, спеціально приходять блеснить окуня. Сам я не належу до таким затятим шанувальникам. Але пару - трійку раз за сезон ловлю його на блешню.

Зазвичай це відбувається під час ходу оселедця - в цей час інша риба взагалі не клює, распугивается оселедцем. Зробивши невеликий запас оселедця, посоливши її шматочками і тушками, покуштувавши селедочных котлет (за смаком вони звичайно поступаються щучим і голавлиным), розмаїття заради підв'язую окуневі блешня. До блеснам окунь не вибагливий, навпаки - чим простіше, тим краще. Головне, щоб вони були жовтого кольору. А розміром - від 2 до 5 див.

Як-то, не знайшовши казна-куди запропавшие магазинні блешня, взяв мідні заготовки для підлідного лову, пробив у них дірки з двох сторін: до однієї просто прив'язав гачок, до іншої повідець. Обладнав два повідка, які прикріпив на волосіні вище грузила. І на цю нехитру снасть за короткий час натаскал з 10 окунів. Причому поруч на понтоні рибаки у цей час ловили оселедець і супроводжували мій улов репліками: «Глянь, він знову окуня витягнув».

З берега снасть на окуня закидаю спінінгом не далеко - метрів на 25. Роблю рівномірну проводку на середній швидкості. Окунь вистачає блешню практично біля берега, часто видно його атаку. Але як і гачок заковтує невелику блешню глибоко. Тому раджу для лову окуня озброїтися спеціальної вилочкою для звільнення блешні або гачка з пащі риби.

Обробка окуня

Якщо ви зловили багато окунів, то частина з них краще засолити і потім в'ялити. В основному ж окуня варять юшку. Причому він дуже простий в обробці. Окуня не чистять і не потрошать. Спочатку надрізають або надривають перешийок у місці з'єднання черевця з головою. Потім пальцями захоплюють зябра, відривають їх і витягують. Разом з зябрами з черевця рибки виймається жовчний міхур. Перед тим як варити юшку, окунів злегка споліскують у воді.

Великого окуня можна закоптити гарячим способом. До копчення потримайте його в солі добу.

Якщо ви вирішили зварити або посмажити окуня, то його необхідно почистити. Попередньо ножицями обріжте всі плавники у риби, потім почистіть його від луски некрупною овочевий теркою.

Иатериал взят с сайта: http://13fish13.ru/load



Категорія: Огляди корисних сайтів | Переглядів: 627 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
приєднуйтесь
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Пошук по сайту
Наше опитування
Що для Вас найбільш важливо при проведенні ремонту ?
Всего ответов: 213
Статистика
Людей на сайті онлайн: 1
Шукають інформацію 1
Реєстрованих 0